• Bejelentkezés: +36 30 513 5853 • recepció: +36 30 328 6337 • info@gasparmed.hu • H-P: 8:00 - 20:00

KORASZÜLÉS

koraszules

Az ínybetegség koraszüléshez vezethet

Amerikai kutatók szerint a fogínybetegségben szenvedő terhes nők körében magasabb arányban fordul elő koraszülés. A fogínybetegséget már korábban is kapcsolatba hozták a koraszüléssel, alacsony születési súllyal, növekedési rendellenességekkel és egyéb komplikációkkal. A régebbi vizsgálatok eredményeinek tükrében a kutatók az összefüggést azzal magyarázták, hogy a fogínybetegséget okozó baktériumok a véráramon keresztül a méhlepénybe kerülhetnek, ahol gyulladást válthatnak ki.

Ennek azonban ellentmondani látszik a University of Alabama kutatóinak eredménye, amely nem talált kapcsolatot a fogínybetegségek és a felső genitális traktus gyulladásos megbetegedése között.

Dr. Alice R. Goepfert és kollegái 139 nő bevonásával végezték vizsgálatukat, 59 spontán a 32. hét előtt hozta világra gyermekét, 44 teljesen kihordta magzatát, míg 36 nőnél komplikációk miatt indították el idő előtt a szülést. A nőkön a szülés után fogászati vizsgálatot végeztek,, illetve a méhlepényben és a köldökzsinórban is tesztelték a baktériumok jelenlétét.

Az Obstetrics & Gynecology lapban megjelent eredmények szerint a súlyos fogínybetegségben szenvedő nőknél háromszor magasabb a koraszülés kockázata. Dr. Goepfert azonban a Reutersnek elmondta, a kiterjedt vizsgálatok nem találták meg az összefüggés okát, így akár egy ismeretlen tényező is állhat a kapcsolat hátterében. A doktornő reméli, hogy a jelenleg folyamatban lévő klinikai vizsgálatok, melyek a fogínybetegségek kezelésének hatását vizsgálják, választ adnak majd a kérdésre.

Hazai vizsgálatok megerősítették az ínysorvadás és a koraszülés szoros oki kapcsolatát. Dr. Radnai Márta tudományos értekezésében foglalta össze az irodalmi adatokat és saját vizsgálati eredményeit. Megállapította, hogy Magyarországon közel az ujszülöttek 10%-a korszülött. Összesen 151 terhes nőt vizsgált. Egyik csoportban fogkőeltávolitás és inykezelés történt egy alkalommal, a másik csoportban csak a fogazati állapotot rögzitették de kezelést nem végeztek. A terhesek egyik része rendelkezett 4 mm-es  foginytasakkal, másik részüknek nem volt. A megfigyelési időszak végén azt állapították meg, hogy azoknál akiknél találtak inytasakot  3,5-szer nagyobb volt a koraszülés aránya, mint akiknél nem. Így bizonyítást nyert, hogy az ínytasakból a véráramba kerülő baktériumok egyik legfontosabb okozói lehetnek a koraszülésnek, amikor a magzat fejletlenül 2500 g-nál kisebb súllyal jön a világra.