• Bejelentkezés: +36 30 513 5853 • recepció: +36 30 328 6337 • info@gasparmed.hu • H-P: 8:00 - 20:00

Sínezés

A fogínysorvadás során idővel az érintett fogak meglazulhatnak, mozgathatóvá válhatnak. Leginkább az alsó metszőfogak meglazulása jelentkezik időben elsőként, majd a további fogak is követhetik.

Egyes előrehaladott esetekben sajnos a túlzottan mozgó fogakon már nem lehet segíteni, ilyenkor el kell őket távolítani és valamilyen rendszerű fogpótlásra, vagy implantációra kerülhet sor.

Enyhébb mozgathatóság esetén mechanoterápiát lehet alkalmazni, vagyis a fogak egymáshoz történő ragasztását, rögzítését. Ezt röviden sinezésnek nevezzük. Vagyis a fogakat összesinezzük egymáshoz.

Az instabil fog zavarhatja a harapást, rágást, kedvezőtlen esztétikai hatást nyújthat. A meggyengült tartószerkezetű fogak sérülékenyek, bármikor kieshetnek és igen kellemetlen helyzetet teremthetnek azzal, hogy hirtelen foghíjasságot okoznak.

12627259_xxl copy

(A kép csak illusztráció)

Ilyen esetekben sínezéssel egymáshoz erősíthetjük a fogakat, így a külön – külön mozgatható fogak együtt egy szilárd egységet alkothatnak. A fogak sínezése történhet kompozit tömőanyaggal, amellyel mintegy összeragasztjuk a fogakat vagy híd segítségével, ilyenkor koronákat készítünk a mozgatható fogakra és egy egységbe fogjuk őket.

A sínezés során fogszínű,  textilszerű speciális ragasztószalagot fektetünk a fogak belső nyelv felőli felszínére, majd fogtömőanyaghoz hasonló, folyékony, krémszerű anyaggal vonjuk be. Fotopolimer lámpával a fehér anyagot kémiai kötésre segítjük. A sínezés segítségével a még meglevő, ám mozgatható fogak tovább maradhatnak a szájban, eltávolításuk későbbi időpontra tolódik.

A sínt úgy kell elkészíteni, hogy a felszíne sima legyen, hogy fogkövek tapadását ne segítse elő, ugyanakkor a fogak tisztítását se akadályozza. Sínezés nélkül a fogak mozgásukból adódóan zavart okoznak az étkezésnél, a szájban maradás ideje kevés.

A sín segítségével a fogak kihúzása, lecsiszolása illetve koronával való borítása elkerülhető, a stabilitás ezzel invazív beavatkozás nélkül fokozható.

A sínezés előtt a fogak nyelv felőli oldalát fel kell érdesíteni, minimálisan elő kell készíteni, majd egy speciális erős szalag és esztétikus tömőanyag segítségével elkészíthető a sín.