• Bejelentkezés: +36 30 513 5853 • recepció: +36 30 328 6337 • info@gasparmed.hu • H-P: 8:00 - 20:00

A FOGKEFE

Az a jó fogkefe, amelyikkel kényelmesen elérjük az összes fogunkat, és a sörték keménysége is megfelelő.

Mire kell figyelmi még a választásnál? Hogy például ergonómiailag is legyen “kézreálló”, a fogmosás ne legyen egy kínlódás. Mindenképpen műanyag sörtéjű legyen, mivel az állatszőrből készülteken hamar megtelepednek a baktériumok (ezekkel már csak ritkán találkozni). Keménység szempontjából a középkemény ajánlott általában. Idősebbeknek a puhább, fiatalabbaknál a kemény sörtéjű is ajánlott, esettől függően. Általánosan előfordul, hogy gyakori, kemény sörtéjű fogkefével történő erős fogmosás hatására fognyaki érzékenység lép fel, mivel az íny lassan lehúzódik a fognyakról a folyamatos erős irritáció hatására és ezzel együtt az érzékenyebb dentinfelület is szabaddá válik. A megfelelő fogkefe kiválasztásában a szájhigiénikus tud segíteni, tanácsot adni.

fogkefebig

Napi 2x2 perc fogmosás 50 év alatt összesen 73000 perc, vagy 1216 óra, vagy 50 nap folyamatos fogmosást jelent!

Körülbelül. Ha az elvégzett csuklómozdulatokat is hozzáképzeljük (számokkal már nem fárasztom ), akkor az eddigieknél sokkal fontosabbnak fog tűnni egy kényelmes és megfelelő fogkefe választása.

Speciális eszközök állnak rendelkezésre, azoknak akiknek ebben segítségre van szüksége. Ebben szintén a szájhigiénikusok tudnak segíteni. Megmutatják hogyan kell használni a fogselymet, az elektromos fogkefék különböző fajtáit, a szájzuhanyt, az interdentalis fogkefét stb.
Speciális eljárással segíthető az implantátumok megtisztítása, másképpen kell a kivehető fogsorokat is tisztítani. Többről van szó mint fogkefe!! A szájhigiénikus tud ebben igazán egyénre szabott segítséget adni.

Mi érdemes figyelembe venni fogkefeválasztásnál?

  • Közepes sörtéjű fogkefét érdemes választani
  • Erős nyaki kopás vagy fogágybetegség esetén puhább fogkefét kell választani
  • Száraz fogkefével kell kezdeni a fogmosást. Ki kell szárítani két fogmostás között is, mert ha a fogkefe mindig nedves környezetben van, gyorsabban fertőződik és a sértéi is felpuhulnak
  • A fogkeféket minimum 2-3 havonta cserélni kell,
  • A fogkefével való fogmosást ajánlatos fogselyem, interdentalis fogkefe használatával is kiegészíteni.
  • Fogpótlással rendelkezőknek szinte kötelező interdentalis fogkefét és superflosst használni.
  • Nem csak a fogakat, de az ínyt is meg kell mosni. Reggeli fogmosáskor érdemes a nyelvet is átdörzsölni.

Kép6Elektromos fogkefe – kényelmes és praktikus
A kézi fogkefék mellett folyamatosan megújuló elektromos fogkefék jelennek meg a piacon. A hatékony elekrtomos fogkefék háromdimenziós mozgást végeznek, könnyen elérhetővé válnak a nehezen tisztítható helyek, csökken a fognyaki kopás eshetősége és a fogak tisztításának hatékonysága sokszorosára nő. Amikor elekrtomos fogkefét választunk érdemes olyat választani, ami két perces időzítővel van ellátva. Így sokkal könnyebb betartani a napi 2×2 perces fogmosást.

Interdentalis fogkefe, azaz fogköztisztító
A fogmosás során használt fogkefék mellett érdemes interdentális fogkefét is használni azokra a területekre, ahová a sima fogkefével nem érhetünk be. Léteznek speciális célokra készült fogkefék, mint például az orthodonciai fogkefe, amit fogszabályzót viselők számára fejlesztettek ki, vagy a protézistisztító fogkefe, illetve az interdentalis fogkefe. Az interdentalis fogkefe segítségével a szűk fogközökbe juthatunk be. A fogselyem használatát nem helyettesíti, de a nagyobb fogközök tisztítása csak így oldható meg. A legkisebb interdentalis keféket egészséges szájállapot mellett is érdemes használni. A jól záródó, egészséges fogak közé is befér a legkisebb méretű kefe. 00000032_large

Érdemes kipróbálni! Még a legalaposabbnak hitt fogmosás után is érdekes dolgokat lehet találni a fogak között. Fogágybetegségben szenvedők számára vastagabb, nagyobb szőrű kefék használata javasolt, amivel a nagyobb fogközöket is megfelelően ki lehet tisztítani. A fogköztisztító hasonlít az üvegmosó kefére, amely minden háztartásban megtalálható és a lényege ugyan az. A kefe fej részénél van egy drót ami hajlítható, és azon körben sörték vannak. Az a jó méret mikor a kefe egy kicsit szorulva, de azért könnyedén vezethető be a két fog közötti találkozási pont alá. Ügyeljünk arra, hogy a drót vége ne sértse ínyünket, tehát az ínyre fektetve, rajta elcsúsztatva haladjunk befelé. Ha átértünk a túloldalra, kis kefélő mozdulatokkal tisztítsunk ki minden lepedéket, majd folyó víz alatt öblítsük le,hogy a lepedéket,baktériumokat ne vigyük át egyik fogközből  a másikra, majd haladjunk végig minden fog között.interprox-plus-fogkozkefe-meretek

Gyerekek fogmosása
A szájápolást minél hamarabb el kell kezdni. A fogak megjelenését követően célszerű elkezdeni a gyermeket a fogmosáshoz szoktatni, és akár 2 éves korban rá is lehet bízni, persze felügyelettel. Ha közös tevékenységgént végezzük a fogmosást, sokkal kellemesebb időtöltés és a gyermek tőlünk ellesheti a a fogmosási szokásainkat, természetessé válik a szájápolás fontossága.

15199081_lFontos, hogy gyerekfogkefét (kicsi fej, puha sörte) és csökkentett fluorid tartalmú fogkrémet használjanak.

Első időkben a manuális fogkefe ajánlott, hogy a gyerek megtanulja használni, aztán a későbbiekben át lehet térni az elektromos változatra. Nagyon fontos a sikálás elkerülése, a körkörös mozdulatok használata és a fogselyem használatának elsajátítása is.

Fogszabályozós szájápolás
12916248_xxlA fix fogszabályozót viselő páciensek estén a szájhigiénia és tökéletes szájápolás még sokkal fontosabb, mint a fogszabályozó nélküli páciensek esetén. Fontos, hogy a fogszabályozó felrakását követően a helyes
szájápolást egy szájhigiénikus mutassa meg és gyakoroltassa be.