• Bejelentkezés: +36 30 513 5853 • recepció: +36 30 328 6337 • info@gasparmed.hu • H-P: 8:00 - 20:00

Mozgó
fogak

A fogínygyulladás, vagyis gingivitis, csupán a kezdete annak az útnak, mely az ínysorvadáshoz, majd a fogak elvesztéséhez vezethet. A gyulladás során bekövetkező szövet és csont pusztulása okozza az instabilitást és annak fokozódását.

Mit tehetünk?

Gyakran a mozgó fogak esetében agresszív ínykezelés mellett is a fogak úgynevezett összesínezése szükséges.

A fogínysorvadás során idővel az érintett fogak meglazulhatnak, mozgathatóvá válhatnak. Leginkább az alsó metszőfogak meglazulása jelentkezik időben az elsőként, majd a további fogak is követhetik.

mozgo

Egyes előrehaladott esetekben sajnos a túlzottan mozgó fogakon már nem lehet segíteni, ilyenkor el kell őket távolítani és valamilyen rendszerű fogpótlásra, vagy implantációra kerülhet sor. Enyhébb mozgathatóság esetén mechanoterápiát lehet alkalmazni, vagyis a fogak egymáshoz történő ragasztását, rögzítését. Ezt röviden sinezésnek nevezzük. Vagyis a fogakat összesinezzük egymáshoz.

Az instabil fog zavarhatja a harapást, rágást, kedvezőtlen esztétikai hatást nyújthat. A meggyengült tartószerkezetű fogak sérülékenyek, bármikor kieshetnek és igen kellemetlen helyzetet teremthetnek azzal, hogy hirtelen foghíjasságot okoznak. Ilyen esetekben sínezéssel egymáshoz erősíthetjük a fogakat, így a külön – külön mozgatható fogak együtt egy szilárd egységet alkothatnak. A fogak sínezése történhet kompozit tömőanyaggal, amellyel mintegy összeragasztjuk a fogakat; vagy híd segítségével, ilyenkor koronákat készítünk a mozgatható fogakra és egy egységbe fogjuk őket.

A sínezés során fogszínű,  textilszerű speciális ragasztószalagot fektetünk a fogak belső nyelv felőli felszínére, majd fogtömőanyaghoz hasonló folyékony, krémszerű anyaggal vonjuk be. Fotopolimer lámpával a fehér anyagot kémiai kötésre segítjük. A sínezés segítségével a még meglevő, ám mozgatható fogak tovább maradhatnak a szájban, eltávolításuk későbbi időpontra tolódik.

A sínt úgy kell elkészíteni, hogy a felszíne sima legyen, hogy fogkövek tapadását ne segítse elő, ugyanakkor a fogak tisztítását se akadályozza. Sínezés nélkül a fogak mozgásukból adódóan zavart okoznak az étkezésnél, a szájban maradás ideje kevés.

A sín segítségével a fogak kihúzása, lecsiszolása, illetve koronával való borítása elkerülhető, a stabilitás ezzel invazív beavatkozás nélkül fokozható.

A sínezés előtt a fogak nyelv felőli oldalát fel kell érdesíteni, minimálisan elő kell készíteni, majd egy speciális erős szalag és esztétikus tömőanyag segítségével elkészíthető a sín.

Az ínysorvadás következtében az emberi állcsontok fogakat tartó csontnyúlványa veszít anyagából és a fogak meglazulása következhet be. A csont elvesztése elsősorban a gyulladás következménye, mely ínygyulladással kezdődik, majd fogágy-gyulladás képében halad tovább. Végeredményben a fogakat tartó csont elvesztését eredményezi.

mozgo2

Az elveszett csont orvosi beavatkozás keretében történő pótlását, a csontpótlást azon esetekben lehet megkezdeni, ha sikerült a gyulladásos folyamatokat teljes mértékben megszüntetni. A fogínysorvadás kezelésének tehát első fázisa a fennálló gyulladás megszüntetése, a csont felszívódás megállítása. A második fázisban lehetséges  a csont pótlását elkezdeni.