• Bejelentkezés: +36 30 513 5853 • recepció: +36 30 328 6337 • info@gasparmed.hu • H-P: 8:00 - 20:00

fogkrémkalauz

Az elmúlt évek statisztikai szerint a magyar lakosság fejenként évente átlagosan 1,4 tubus fogkrémet és 0,7 fogkefét vásárol.

Ezzel szemben átlagosan a fejlett országokban az egy lakosra évi 8-10 tubus fogkrém és 4 fogkefe vásárlása jut.

Az elmúlt években rendkívüli mértékben kibővült a szájhigiénés termékek és eszközök választéka az üzletekben és webáruházakban. Ugyanakkor kevés információ áll a páciensek rendelkezésére az egyes szájhigiéniai anyagokról, termékekről, használatukról, előnyökről – hátrányokról. Nehezen áttekinthető még a szakma számára is a kínálat és a naprakész ismeretanyag. A rendkívül széles választék ellenére az utóbbi években sem emelkedett a szájhigiéniai termékek hazai fogyasztása.

Célunk a Magyarországon forgalmazott és megfelelő dokumentációval rendelkező szájhigiénés termékek felkutatása, csoportosítása összetétel vagy speciális prevenciós, illetve terápiás indikációjuk szerint.

Ebben a cikkben a fogkrémekkel, szájöblögetőkkel, protézis tisztítókkal és ragasztókkal foglalkozunk, de nem térünk ki szájhigiénés technikai eszközök, fogkefék, elektromos fogkefék, fogselymek, szájzuhany és egyéb segédeszközök részletes bemutatására.

A fogkrémek igen széles spektruma kapható ma a hazai piacon. Alapvető feladatuk a fogszuvasodás valamint a fogágybetegség megelőzésében van. A fogkrémek fő feladata a fogkefékkel végzett mechanikus plakkeltávolítás elősegítése, a hatékonyság fokozása. Csoportosításuk során elsődlegesen az indikációs területet vettük figyelembe. A hatékonyság növelését célozzák azok a hozzáadott egyéb anyagok mint pl. zink, fluorid, triclosan, amelyek direkt kémiai plakk-redukciós hatást fejtenek ki. Az egyes fogkrémek neve után az ismert aktív hatóanyagokat tüntettük fel. Az összetételre vonatkozó adatokat a vásárlókat tájékoztató, a tubuson és a csomagoláson feltüntetett információk, illetve a gyártó és a forgalmazó cégek által rendelkezésre bocsátott anyagok alapján állítottuk össze. A fejezet áttekintése során kitűnik, hogy nagyon sokféle, változatos összetételű fogkrém van forgalomban. A laikus vásárló számára nehéz a szakszerű választás, mindenképpen szüksége van a fogorvos, szájhigiénikus és a szakképzett fogászati szakdolgozók szakmai tanácsaira. Ehhez számukra is szükségesek az egyes termékek összetételére, hatásaira, javallati körére vonatkozó praktikus ismeretek.

Hogy milyen fogkrémet válasszunk, figyelembe kell venni a páciens fogszuvasodásra való egyéni hajlamát, plakk- és fogkőképződési hajlamát, parodontális státuszát (íny állapota), a fognyaki abrazió és a következményes fognyaki érzékenység mértékét, a dohányzás okozta elszíneződés fokát, a rossz szájszagra való hajlamot, egyes szisztémás betegségeket, gyógyszerszedést, a szájban lévő fogpótlásokat és egyéb egyéni szokásokat is.

A fogkrémek használatának elsődleges célja, hogy a fogak hozzáférhető felszíneit fogkefe segítségével tisztítsa és simára polírozza. A fogkrém tisztító hatásánál fogva alkalmas a festékek felhalmozódásának megakadályozására a fogak felszínein, valamint szerepet kell hogy játsszon az ínygyulladás megelőzésében, illetve a már fennálló gyulladás csökkentésében. Nem elhanyagolható a fogkrémek kozmetikai, valamint – íze és illata révén – közérzetjavító hatása sem.

A fogkrém a fogkefe mechanikai tisztító hatását segíti elő. Megkülönböztetünk abrazív anyagokat tartalmazó fogkrémeket és abrazív anyagokat nem tartalmazó fogzseléket. Az abrazív anyagok fokozzák a fogkefe dörzsölő hatását és eltávolítják a dentális pellikula egy részét. Ezzel megakadályozzák a fogak megsárgulását vagy szürkülését. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy non abraziv fogzselét használóknál sokkal intenzívebben színeződnek el a fogak, mint az abrasiv fogkrémmel fogat mosó csoportban. Az abraziv anyagoknak olyan szemcsenagyságúnak kell lenniük, hogy rendszeres használatuk mellett se okozzanak jelentős fogkopást.

Az abraziv anyagok mellett még felületaktív anyagok segítik elő a tisztítást. A fogkrém másik fontos összetevői azok az anyagok, amelyek vagy a zománc re-mineralizációját segítik elő (fluorid, stroncium) vagy a kémiai plakk-kontroll eszközei (Chlorhexidin, Triclosan, enzimek stb.). Számtalan különböző fogkrém van forgalomban, amelyek különböző adalékanyagokat és ízesítőszert tartalmaznak. A fogkrémek fő összetevői azonban azonosak.