• Bejelentkezés: +36 30 513 5853 • recepció: +36 30 328 6337 • info@gasparmed.hu • H-P: 8:00 - 20:00

MIÉRT VESZÉLYES?

A fogkő kikeményedett ételmaradék, a fogakon levő lepedékből keletkezik. Ezt tudjuk. DE! A fogkő veszélye legnagyobb részt abban rejlik, hogy nagy mennyiségű baktérium szaporodik el a plakkban, a lepedékben. Ahogyan a fogkő folyamatos növekedésével egy éket képez az íny és a fog között, egy tasak alakul ki, ahol ezek a baktériumok még gyorsabb szaporodásnak indulnak (mivel ezeket a tasakokat otthoni módszerekkel lehetetlen kifertőtleníteni, kitisztítani). A baktériumok termékeiből keletkező toxikus anyagok a fogat tartó csont (fogágy) felszívódásához és a fog meglazulásához vezetnek. És ami még rosszabb a folyamatban, hogy a tasakból a baktériumok és azok toxinjai a tasak hámsejtjein keresztül bejutnak a véráramba és így eljutnak a szervezet távoli részeire. A távoli részeken, az érfalon megtapadnak és ott az új helyen súlyos gyulladást, majd másodlagos betegséget válthatnak ki (szívinfarktus, agyvérzés, koraszülés, stb.).

fogko

Az ínygyulladástól az ínysorvadásig egyszerű a folyamat. Minél jobban vérzik fogmosáskor az íny, annál rövidebb ideig, minél érzékenyebb lesz a fogágy, annál kevesebbszer mosunk fogat. Az amúgy is elfogkövesedett szájban hatványozott gyorsasággal romlik a tisztaság és a komfotérzet, megjelenik a kiírthatatlan szájszag is.

Tudományosan bizonyítást nyert, hogy a fogágysorvadásban szenvedők, fogínytasakkal rendelkezők között a másodlagos, gyakran halált okozó betegségek sokkal gyakrabban fordulnak elő, mint az egészséges fogínnyel rendelkezők esetében.

Ebből következik, hogy különösen nagy fontosságot kell tulajdonítani a gondos szájápolásnak!

Rendszeres szájhigiéniai kezeléssel súlyos, akár halált okozó betegségek megelőzéséért lehet lépéseket tenni!