• Bejelentkezés: +36 30 513 5853 • recepció: +36 30 328 6337 • info@gasparmed.hu • H-P: 8:00 - 20:00

Fogfehérítés

16217458_xxlA szépség keresésének nyomai már az emberiség legkorábbi civilizációiban is megtalálhatóak. A szépség és a harmónia, a mások és magunk előtti kedvező megjelenés, a kulturált külső az ember természetes törekvése, lényeges és elengedhetetlen feltétele a társadalmi megjelenésnek. A rendezett, megnyerő külsőhöz hozzátartozik az arc, a száj és a fogazat harmóniája, esztétikája. Az elszíneződött fogak azonnal szembetűnnek a társadalmi érintkezésben, rendkívül hátrányos benyomást keltenek. A fehér, ragyogó fogak, mint az egészségesség, sikeresség, az egészség szimbólumai, ma is – de már kétezer évvel ezelőtt is – jelentős szerepet játszanak. Az ókori „fejvadászok” a rabszolgapiacon, korunk „személyi tanácsadó cégei” a munkaerőpiacon – mindkettő saját korának human resource managementje – egyik lényeges szempontként veszik figyelembe a munkaerő kiválasztásánál a fogazat állapotát.

Belső elszíneződések

A belső elszíneződés nehéz diagnosztikai problémát okoz a fogorvosoknak. A dentin és a zománc különböző fejlődési zavarai, eltérései a fog fejlődése során elszíneződésekben nyilvánulhatnak meg. Az elszíneződött zománc a fognak abnormális megjelenést kölcsönöz. A csont, zománc vagy dentin fejlődéskori elszíneződése maradandó jelenség, a kor előrehaladtával nem változik.

9322715_mMintegy 50 különféle fejlődési probléma jelentkezhet elszíneződött fog képében. Az eltérően fejlődő fog nemcsak előtöréskori színében lehet patológiás, hanem ha felépítésének struktúrája nem megfelelő, akkor pl. porózus felépítése miatt a szájüregből beivódással színeződik el. A zománc fejlődési rendellenességeinek oka lehet szüléskori trauma, koraszülöttség, alacsony születéskori testsúly, újszülött kori hiperbilirubinémia, lázas bakteriális fertőzések, himlő, kanyaró, bárányhimlő, kemoterápiás kezelések, vitaminhiányos állapotok. Sárgaság következtében a tejfogak éppen formálódó struktúrájába színezőanyag rakódik. A zománchipoplázia okaként a terhes anya alultápláltsága, a magas alkoholfogyasztása is szerepel. Ugyancsak a terhes anya kontrollálatlan diabetese, toxemiája, hypocalcaemiája, hypothyreoidismusa, gastrointestinalis malabsorpciója, valamint májfunkció zavarok, krónikus veseelégtelenség is oka lehet e tünetnek. Veleszületett porphyria, phenylketonuria, dysostosis cleidocranialis vörösesbarna elszíneződést okoz a teljés maradó fogakban a dentinállományban. Phenylketonuria, alkaptonuria esetén aminosavak (tyrosin, phenylalanin) abnormális sötétbarna pigmentációt okoznak a csontban, a porcban és a fogakban. Amelogenesis imperfekta esetén a fogak színe először fehér-sárga, majd az életkorral folyamatosan sötétedik. A zománc porozitása miatt az ételekből az előtörést követően a fogak fokozatosan sötétednek el, barna, majd fekete színűek lesznek. Dentinogenezis imperfekta esetén az előtörő fog opalescens és színtelen, majd a színskálája a szürkétől a barnássárgáig terjed. Az egyes fogak eltérő színét egyedi okokkal lehet kapcsolatba hozni. Okként szerepelhet egyes tejfogak fertőzésének, gyulladásának a maradó fog csírájára terjedése és annak elszínezése. Trauma is okként szerepelhet.

Külső elszíneződést okozó tényezők

12073296_xxlA klasszikus színező ágensek a szájüregben az egyes ételek, italok és a különböző szokások. Így gyakoriság szempontjából a vezető helyen állnak a dohányzás, a tannintartalmú italok – mint a kávé, a tea és a vörösbor. Egyes szájöblítő szerek hatóanyagai, mint a klórhexidin, cetilpiridinium-klorid, benzalkonium-klorid, sanguinaria, eszszenciális olajok, valamint a terápiás célokra alkalmazott ón-fluorid, az ezüstnitrát is elszíneződést okozhatnak. A táplálékok közül különösen a szójaszósz és a bogyókból készült szörpök (pl. ribizli). A dentális plakk, a fogkövek képesek felvenni a festékanyagokat, de ugyancsak elszíneződik a kezdődő kárieszes erózió vagy a kialakult szuvas lézió is. A tannintartalmú italok még plakkmentes fogfelszíneken is képesek színes réteget alkotni, különösen az alsó frontfogak lingvális felszínein. Külső elszíneződést okozhatnak a megszokásból rágcsált egyes anyagok színezékanyagai, mint a dohány, a kólalevél és a bételdió. Külső eredetű elszíneződés keletkezésében elsősorban a tannintartalmú élelmiszerek játszanak fontos szerepet (tea, kávé, vörösbor).

Fogfehérítés lézerrel-deep bleaching (mélyfehérítés)

7251819_xlAz utóbbi évtized egyik népszerű eljárásává vált a lézeres fogfehérítés. Itt a lézerrel asszisztált fotokémiai fogfehérítésről van szó. A különbség a hagyományos fotopolimer lámpával (fototermikus) vagy megvilágítás nélkül végzett fehérítések és a lézeres eljárás (fotokémiai) között az, hogy nemcsak a hatás elvében, de a fehérítés hatásmélységében olyan különbség van, ami már nem csak mennyiségi, hanem alapvető minőségi lépést jelent.

A lézeres eljárás nemcsak a zománc felszíni rétegét érinti, hanem a mélyen fekvő dentinrétegben is létrehoz olyan fotokémiai folyamatokat melyek révén akár a teracyclin által elszínezett fogak is hatásosan kezelhetők. Ezek a dentinrétegben levő anyagok más eljárásokkal ez idáig hatásosan nem voltak kezelhetőek. Ezért is került a fogfelszínt kezelő eljárásokkal szemben a lézeres fotokémiai fogfehérítés elnevezésére a mélyfehérítés (deep-bleaching) kifejezés a fogászati szakmai kifejezések közé.

Bio fehérítés ártalom és fájdalom nélkül

Az általunk használt készítmény, kozmetikai alapanyagokból tevődik össze, nem tartalmaz peroxidot, biztonságos, fájdalom nélküli és hatásos fogfehérítést garantál. Módszerünk, függetlenül a fogazat eredeti állapotától, teljesen veszélytelen és mellékhatások nélküli. Ez a fajta fogfehérítés kozmetikai kezelés és nem minősül orvosi beavatkozásnak.

A BIO fogfehérítési eljárás visszaadja fogai eredeti színét, és segítségével fogszíne akár 3 árnyalattal is válhat világosabbá mindössze 30 perc alatt. A fogfehérítési kezelés során fotokémiai eljárással elszíntelenítjük a fogban a színes pigmenteket, de anyagában változatlanul hagyjuk a fogzománcot és a dentint, valamint az ínyre sem ártalmas.  A piacon megtalálható legkorszerűbb technológiát biztosítjuk pácienseink számára.

FONTOS TUDNI!

A fogfehérítés után táplálkozási szokásoktól függően, illetve rendszeres fogápolástól függ a kezelés hatásának időtartalma, ami 3-6 hónap között lehet.

Nagyon sötét alapszínű, vagy nagyon igénybe vett fogaknál a kezelés azonnal megismételhető így azok is azonnal gyönyörű fogakkal távozhatnak, akik sötétebb foggal érkeztek az átlagnál. Nekik így 2×30 perces kezelést ajánlunk.
A fogfehérítési mód kiválasztásában (BIO, kémiai, lámpás, lézeres) minden esetben szájhigiénikus kollégánk ad tanácsot a személyes konzultáción az Ön igényeinek megfelelően!