• Bejelentkezés: +36 30 513 5853 • recepció: +36 30 328 6337 • info@gasparmed.hu • H-P: 8:00 - 20:00

Várandósok és
babát tervezők

A terhesség sokak számára egy nagyon izgalmas, ugyanakkor aggodalmakkal teli időszak. A kismamák döntő többsége igyekszik minden tőle telhetőt megtenni, hogy kisbabája a lehető legegészségesebb legyen. Azonban a rendszeres terhesgondozás, ultrahang, labor és egyéb szűrővizsgálatok mellett sokan elfelejtik a fogászati szűrések és kezelések fontosságát.

A terhesség ideje alatt a szervezet működésében olyan változások mennek végbe, amelyek mind az anya, mind a gyermek szervezetére rendkívül lényeges kihatással vannak. Megváltozik az anya nyálösszetétele, az íny érzékenyebbé válik, duzzadt lesz. A kismamák a fogíny érzékenysége és vérzése miatt hanyagolják sokszor a száj megfelelő ápolását, így a lepedékben található baktériumok elszaporodnak, ami halmozott fogkő képződéshez, ínygyulladáshoz, ínysorvadáshoz vezet. Ennek következtében nem csak a fogak romlanak fokozottabban, de begyullad a fogíny, minek hatására csontpusztulás következik be az állcsontokban.

Ez a jelenség törvényszerűen fogínytasakok, gócok kialakulását jelenti, mely a szervezetet folyamatosan baktériumokkal és toxinokkal árasztja el a véráram útján,  így nem csak helyileg az íny gyulladásos állapotát okozza. A fogágygyulladás egyaránt káros a mamára és a babára. A mamának a fogak meglazulását, a babának kisebb súllyal való születést, koraszülöttséget okozhat.

A fogínybetegséget már korábban is kapcsolatba hozták a koraszüléssel, alacsony születési súllyal, növekedési rendellenességekkel, komplikációkkal, de tudományos bizonyítékok csak az utóbbi évtizedekben állnak rendelkezésre. Már a régebbi vizsgálatok eredményeinek tükrében a kutatók az összefüggést azzal magyarázták, hogy a fogínybetegséget okozó baktériumok a véráramon keresztül a méhlepénybe kerülhetnek és a magzatban gyulladást válthatnak ki.

Hazai vizsgálatok megerősítették az ínysorvadás és a koraszülés szoros oki kapcsolatát. Dr. Radnai Márta tudományos értekezésében foglalta össze az irodalmi adatokat és saját vizsgálati eredményeit. Megállapította, hogy Magyarországon közel az újszülöttek 10%-a koraszülött. Összesen 151 terhes nőt vizsgált. A terhesek egyik része rendelkezett legalább egy 4 mm-es fogínytasakkal, másik részüknek nem volt. A megfigyelési időszak végén azt állapították meg, hogy azoknál akiknél találtak ínytasakot 3,5-szer nagyobb volt a koraszülés aránya, mint akiknél nem. Így bizonyítást nyert, hogy az ínytasakból a véráramba kerülő baktériumok egyik legfontosabb okozói lehetnek a koraszülésnek, amikor a magzat fejletlenül 2500 g-nál kisebb súllyal jön a világra. Egy másik tudományos vizsgálatban a terhes nők egyik nagyszámú csoportjában fogkőeltávolítás és ínykezelés történt egy alkalommal, a másik csoportban csak a fogazati állapotot rögzítették, de fogkezelést nem végeztek. A fogászatilag egyszer kezelt terhesek között szignifikánsan kevesebb koraszülés történt, mint az egyébként  azonos, de fogászatilag nem kezelt terhes csoportban.
Rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel, kezeléssel és gyakoribb, alaposabb szájápolással, fogmosással a bajok megelőzhetőek!

Mindezeket összefoglalva megállapítható, hogy a fogászati ellenőrzés és professzionális fogtisztítás a várandósság időszakában még fontosabb, mint általában, mivel az ínygyulladás a mama és a baba egészségét is egyaránt igazoltan károsíthatja.

GMC-Maternity-Babaváró-program