• Bejelentkezés: +36 30 513 5853 • recepció: +36 30 328 6337 • info@gasparmed.hu • H-P: 8:00 - 20:00

Fogorvosi háttér

Minden esetben a legfontosabb a helyes diagnózis felállítása és a gyulladás mihamarabbi csökkentése, a kiváltó okok megszüntetése. Első lépésben az orvosi konzultáción egy digitális panoráma röntgen felvétel készül, ahol a gyulladás és sorvadás mértéke megállapításra kerül. A felvétel alapos vizsgálatát követően felállítható a kezelés menete.

Az első lépés egy szájhigiéniai kezelés. Ezalatt ultrahangos fogkő-eltávolítás történik. A helyi viszonyokhoz alkalmazkodva, szükségének megfelelően megtörténik az első APDT lézer kezelés, ahol az ínytasakokba kék baktérium festéket helyeznek. A baktériumok megfestését követően a piros lézer fény elpusztítja azokat. A kezelést általában 2-4 alkalommal szükséges megismételni. A kezelés nagyon fontos része az otthoni ápolás. A szájhigiénikus megmutatja és betanítja a pácienseknek a megfelelő, személyre szabott szájápolást, a fogkefe, fogköztisztító, fogselyem egyéni viszonyokhoz való igazítását. Súlyos esetekben szükség lehet dióda lézeres kezelésre, kürettálásra (az ínytasakok manuális tisztítása), az elveszített szövetek pótlására, fogak stabilizálására, implantátumok beültetésére, pótlások készítésére. Amennyiben a szükséges higiénia helyreállt, a páciens megtanulta és alkalmazza a tisztítás megfelelő formáit, el lehet kezdeni a helyreállítást.

Preventív és prezervatív szemlélet a PPSLK programban

A PPSLK program (krónikus periodontitis és a periimplantitis kezelésében) egy új, komplex módszer került kidolgozásra, mely több egyéni eljárás komplex, egyénileg összeállított alkalmazásáról tevődik össze 3 fázisban:

Rendelői diagnosztika fázis
•    Betegvizsgálat, a fogágy állapotának felmérése
•    Panoráma röntgenfelvétel, kiegészítő vizsgálatok szakorvosi konziliumok  (szájsebészet, implantológia, belgyógyászat, fül-orr-gégészet, allergológia, immunológia, bőrgyógyászat, ultrahang, kardiológia, urológia, nőgyógyászat, szűrővizsgálatok stb.)
•    Orvosi laboratóriumi vizsgálatok, az immunrendszer labor vizsgálata
•    Mikrobilógiai tenyésztéses baktériumvizsgálatok
•    Allergiavizsgálat fogászati anyagokra, fémekre, gyógyszerekre
•    Szájhigiéniai állapotfelmérés, eszközök, termékek értékelése, plakk-kontroll
•    Kezelési terv készítése – szájhigiéniai, fogászati, ínysorvadás kezelése

Rendelői terápia fázis
•    Ultrahangos fogkő eltávolítás – íny feletti és speciális  íny alatti kezelések
•    Fogínytasakok dióda sebészi lézeres kezelése (tasakok baktériumainak kiiktatása)
•    Soft lézer terápia (gyógyulás és ínytapadás elősegítése)
•    Antimikrobialis fotodinamikus terápia lézerrel
•    Speciális az ínysorvadást gátló gyógyszeres szájöblögető alkalmazása
•    Hyaluronsavas íny- és tasakkezelés
•    Antioxidáns tartalmú szerek alkalmazása helyileg és általánosan
•    A nem stabil fogak rögzítése, fixálása
•    Egyénre szabott szájhigiénés eszközök kiválasztása több mint 100 féle termékből (fogkefe, fogkrém, fogselyem, fogköztisztító, elektromos fogkefe, szájzuhany, otthon alkalmazható, gyógyhatású készítmények, gyógyszerek, stb.)
•    Rendszeres szájhigiéniai gondozás, a fogágysorvadás kezelésének folyamatos biztosítása
•    A szükséges további fogászati kezelések – tömések, koronák, hidak, implantátumok stb.

Otthoni gondozási fázis
•    Otthoni hialuronsavas íny- és tasakkezelés
•    Otthoni soft lézer terápia
•    Otthoni antioxidáns alkalmazás helyileg az ínyen és általánosan táplálék-kiegészítőkkel
•    Egyénre szabott szájhigiénés eszközök alkalmazása (fogkefe, fogkrém, szájzuhany, készítmények)
•    Rendszeres plakk-kontroll a hatékonyság önellenőrzésére
•    Tanácsadás, kezelési instrukciók folyamatosan szájhigiénikusával
•    Konzultáció szerinti időközönként részvétel a professzionális kezeléseken a rendelőben

A hosszú távú sikeres kezelési eredmény kulcsa a megfelelő gondozás megvalósítása, a 3-6-12 hónapos kontroll, rendszeres, professzionális kezelés végzése. Csak jól motivált betegek esetén várható siker. A PPSLK program több mint két évtizedes fejlesztés eredményeként szinte minden hatékony eszköz egy helyen rendelkezésre áll, megfelelően képzett szájhigiénikus és fogszakorvos szakemberek látják el és gondozzák a pácienseket.

lézer kezelésA Gáspár Medical Centerben számos lézer készüket használunk a gyógyításhoz. A kis teljesítményű, szoft lézerek a sebgyógyulásban, fájdalom csillapításban, tasak kezelésben segítenek első sorban, míg a nagy teljesítményű, sebészi lézerek a különböző beavatkozásokat teszik könnyebbé, mind az orvos, mind a páciens számára. Sebészi lézerek alkalmazhatóak tasak kezeléshez, szájsebészeti, sebészeti és bőr műtétekhez, vérzés csillapításra, sebfelszín kialakításra és számos más beavatkozás elvégzésére.

A szoft lézer terápia (SLT) első számú hatása a sebgyógyulás elősegítése. Az implantáció vagy egyéb műtétek esetén is rendkívül hatékony kiegészítő terápia. A szájsebészet és fogászat területén napjainkban olyan széles körben elterjedt módszer, hogy az eljárást leggyakrabban alkalmazó orvosi szakterületnek számít. Külön a fogászat részére készülnek speciális eszközök, hajlított fogászati kezelővégek. Fogászati kézi darab segítségével lehet a lézer sugarat a rejtettebb szájüregi területekre is eljuttatni.

Az általában sok kísérő tünettel /fájdalom , duzzanat, táplálkozási nehézségek stb./ járó fogászati és szájsebészeti kórképek, illetve az ezek gyógyítása miatt végzett fogászati beavatkozások és szájsebészeti műtétek során igen sokrétűen érvényesül a SLT nyújtotta gyógyhatás. A műtéti beavatkozások után lerövidül a gyógyulás ideje, hamarabb lehet a varratokat eltávolítani, kevesebb a műtét utáni fájdalom, oedema. Mindezek vezettek világszerte a stomatológiai lézer alkalmazás rendkívül gyors és széleskörű elterjedéséhez.

A fogszuvasodás mellett szintén népbetegségnek számító fogágybetegségek komplex terápiájában a SLT sokoldalú alkalmazása lehetséges. Parodontosis, parodontitis, gingivitis, a fogak előtörését, fogszabályozást kísérő jelenségek, tasakok stb. hagyományos kezelése kiegészítve a lézerkezeléssel gyorsabb sebgyógyuláshoz, a csontregenerációs folyamatok megindulásához, a gyulladás gyors szanációjához vezethet.

A szájüregi lézer műtétek esetén alkalmazásuk számtalan előnnyel jár a hagyományos eljárásokkal szemben. Ezek közül a legmeghatározóbbak, az éles sebszélek, gyorsabb sebgyógyulás, a környező szövetek megkímélése, a műtétet követően azonnal védőréteggel bevont sebfelszínt kapunk, mely csökkenti a fertőzések kialakulását. A lézerrel történő műtét közben vérzéscsillapítás is történik. Kevesebb heggel, műtét utáni fájdalommal és duzzanattal kell számolni.

Fontosabb lézeres beavatkozások a szájüregben

 • Fibroma, papilloma eltávolitása
 • Leukoplakia, lichen kezelése
 • Mukokele, lipoma, hiperpláziák eltávolitása
 • Ajakfék, nyelvfék átmetszése, szájtornác korrekciók
 • Ínyhiperplázia, inykontúrok kezelése
 • Nyálkövek eltávolitása
 • Hemangiomák, értágulatok kezelése
 • Implantátumok feltárása

A sebészi lézerek alkalmazása jelentős változásokat hozott az íny és a fogágy betegségeinek, elváltozásainak kezelésében. Az ínysovadás következtében létrejött tasakok elsősorban dióda lézerrel, zárt technikával az íny kinyitása nélkül sikeresen kezelhetőek. Ha nagyon előrehaladott a csont hiány keltkezése, akkor nyilt műtéttel a lézer segítségével a baktériumokkal zsúfolt tasakok felszíneit decontaminálhatjuk (sterilizálás) lézerrel és megfelelő technikák segítségével a hiányzó csont is részben pótolhatóvá válik.

Az íny túlzott növekedése, burjánzása esetén akár széndioxid lézerrel, akár dióda sebészi lézerrel a felesleges vagy zavaró részek vérzés és hegesedés nélkül eltávolíthatóak. A túlságosan lenőtt íny kontúrjait meg tudjuk változtatni, az ideálishoz hasonló inylefutás kialakítására lehet törekedni. Zavaró asszimetriák, nem esztétikus növedékek, az ínyen kialakult kisebb-nagyobb daganatok eltávolítására a lézerek kifejezetten alkalmasak.

A fogágy, azaz többek között az íny nagyon fontos szerepet játszik a száj egészségében, így kulcsfontosságú, hogy “meggyógyítsuk” betegség esetén, és az egészséges állapotot fenn tudjuk tartani.

A kívánt egészséges állapot fenntartása szinte lehetetlen megfelelő fogmosási és szájápolási eszközök, valamint a megfelelő eljárás ismerete nélkül, illetve a legalább fél évente szükséges ellenőrzés nélkül.

Tudta hogy a lakosság nagy része helytelenül mos fogat?

A szájhigiénikus szakember (nem a fogorvos) az a személy, aki ebben segítségünkre lehet. Elvégzi a szükséges szájápolási feladatokat (rendszeres karbantartás), ellát tanácsokkal és segít személyre szabott technikát kifejleszteni.

Amint azonban a fogágy nem egészséges, komoly problémákkal kell szembenézni. Először is diagnosztizálni szükséges a problémát és a forrását, majd bekategorizálva azt egy komplett kezelési tervet lehet készíteni. – http://fogaszat.gasparmed.hu/paradontologia

A szájsebészet a fogászat speciális szakterülete, mely az arc, a szájüreg, az állcsontok, fogak, az ajkak, ny elv különböző elváltozásainak kezelésével foglalkozik. A különböző állapotok pontos feltér képezése, diagnosztikája képezi az első lépést, melynek során a következőket végezzük:   computeres és panoráma rtg. diagnosztika – arc-állcsont, arüreg és fogászati röntgen és CT, szövettan, mikrobiológiai tenyésztés (baktérium, gomba stb,), allergia vizsgálat, (fémek, fogászati anyagok stb.), laborvizsgálatok (vérkép, vizelet, kivizsgálás, szűrés), fogágy- és íny diagnosztika (ínytasakok, ínysorvadás, allergia stb.).

A második lépcsőben történnek a megtervezett beavatkozások, melynek skáláján a következő fontosabb tevékenység csoportok szerepelnek:

Fogeltávolítás – egyszerű, speciális és műtéti (pld. bölcsességfogak)
A fogak, foggyökerek eltávolítása a fogorvosi gyakorlat egyik évszázados rutinszerű tevékenységének számít, mégis a fogeltávolítás technikájának jelentősége az utóbbi években egyre nagyobb lett. A fogh úzás célja a fájdalmat okozó, gyulladást fenntartó, kezelésre alkalmatlan, balesetben eltört, fogínysorvadás miatt meglazult, rendellenesen fejlődött, ki nem tört, fogszabályozás miatt rossz helyen levő fogak eltávolítása. De ezt a mai kor igényeinek és lehetőségeinek figyelembe vételével úgy kell kivitelezni, hogy a foghúzás után az állcsontok tartó szöveteiben csak a lehető legkisebb károsodás keletkezzék. Vagyis a foghúzás olyan kíméletes kell legyen, hogy a környező csontállomány és lágy részek megkímélésével lehetővé tegye megfelelő fogpótlás elkészítését, műgyökér (implantátum) behelyezését a száj esztétikai és funkcionális állapotának lehető legjobb megőrzését. Ha a fog- és gyökéreltávolítás nem volt eléggé szövet- és funkciómegörző, csak kiegészítő második műtéttel lehetséges olyan helyreállítás, mely után megfelelő esztétikai és funkcionális viszonyok hozhatóak létre.

Fog-sebészeti műtétek (reszekció, ciszta, fogfelezés, csontpótlás)
Azokat a sebészi módszereket soroljuk ide, amelyeknek elsődleges célja a fogak megtartása, vagy pedig olyan viszonyok, feltételek létrehozása, melyek az állcsontokon, a fogmeder nyúlványon szükségesek egyéb fogászati beavatkozásokhoz. Ezeket a műtéteket járóbeteg rendelés keretében, ambuláns műtétek formájában általában helyi érzéstelenítésben lehet végezni.

A műtét előtt előkészítés történik a száj higiéniás kezelése, fogkövek eltávolyítása, ínykezelés, gyulladásos folyamatok megszüntetése. A műtétekhez fogsebészeti csontfúrót, lézerkészülékeket, piezo sebészeti berendezést használhatunk.

 • Gyökércsúcs reszekció
 • Cisztaműtétek
 • Fogfelezés
 • Csontpótlás
 • Fogszabályozó kezelést segítő műtétek
 • Arcüregműtétek
 • Fogpótlást segítő műtétek

Lézer műt étek (fibroma, hemangioma, ajakfék stb. műtét)
A szájüregi lézer műtétek esetén alkalmazásuk számtalan előnnyel jár a hagyományos eljárásokkal szemben. Ezek közül a legmeghatározóbbak, az éles sebszélek, gyorsabb sebgyógyulás, a környező szövetek megkímélése, a műtétet követően azonnal védőréteggel bevont sebfelszínt kapunk, mely csökkenti a fertőzések kialakulását. A lézerrel történő műtét közben vérzéscsillapítás is történik. Kevesebb heggel, műtét utáni fájdalommal és duzzanattal kell számolni.

Implantológiai sebészet (fogbeültetés, implantátumokkal kapcsolatos betegségek lézerkezelése – csontfelszívódás, gyulladás, mobilitás. )

A fogimplantátumok beültetése többféle módszerrel történhet. Lehetséges típusos esetben a foghiánynak megfelelő állcsont területre történő behelyezéssel, amikor az ínyen metszést ejtünk, majd az implantátum méretének, formájának megfelelő fúróval csontfészket készítünk. Ebbe becsavarjuk az implantátumot, majd felette összevarrjuk az ínyt. 3-4 hónap múlva implantátum fejet csavarunk be a műgyökérbe, majd koronát helyezünk rá. Azonnali implantáció esetén a fog kihúzásakor azonnal műgyökeret csavarunk a helyére a csontba. Csontpótlással egybekötött implantáció esetén szintetikus csonttal vagy saját a betegből vett csonttal pótoljuk a szükséges csontmennyiséget.
Amennyiben, hasonlóan a természetes fogak megbetegedéseihez egyes esetekben (az implantátumok 5-8%-a esetén) az implantátumok körül gyulladás és jelentős csontfelszívódás keletkezik, akkor a természetes fogak ínysorvadás kezeléséhez hasonlóan az implantátumoknál végzünk gyógykezeléseket. Kisebb fokú gyulladás esetén zárt beavatkozással (az íny felnyitása nélkül), lézerrel kezelünk, APDT módszerrel, hyaluronsavval stb. Amennyiben jelentős a csontveszteség, akkor úgynevezett nyílt kezeléssel járunk el.  Ilyenkor az ínyt felnyitjuk, a gyulladásos szöveteket eltávolítjuk, lézerrel decontamináljuk (szerilizáljuk) az implantátum és a csont felszíneket, majd szintetikus vagy saját csontot helyezünk a felszívódott csont helyére. Mobilissá vált implantátumok esetén azok eltávolítása célszerű és helyükre vagy környékükre csontpótlás után új implantátum behelyezése.

implantológia Gáspár dentalCsont-műtétek (csontpótlás, arcüreg feltöltés, csontátültetés stb.)

A szájsebészetben az utóbbi 10 évben különösen sokat fejlődött a csontműtétek technikája és egyre több esetben tudunk elsősorban a hiányzó, felszívódott és a fogpótlást, implantációt sokszor lehetetlenné tevő csonthiányok műtéti korrekciójában megoldást találni. A csontpótlás többféle módszerrel történhet, az adott eset függvényében.

Csontpótlás a leggyakrabban egy-egy kisebb csonthiányos terület kiegészítésére szolgál. Akár az ínysorvadás miatt lehúzódott csontfelszín, ínytasak okozta csonthiány korrekciójára van lehetőség, akár ciszták, kisebb hiányos területek kiegészítését tudjuk elvégezni. A csontpótláshoz akár szintetikus, akár saját csont vagy a kettő keveréke használható.

Csontátültetés esetén a beteg más területéről, általában az állkapocs bölcsességfognak megfelelő hátsó részéről, vagy az állcsúcsnak megfelelő részből, a felső bölcsességfogaknak megfelelő területről lehetséges kisebb csont pogácsák vagy csonttömbök eltávolítása és a hiány helyére való helyezése. A csont nyerése történhet trepánfúróval (kör alakú korongot lehet eltávolítani) vagy piezotechnikával egy téglatest alak kivágásával. A csontot felhasználhatjuk tömbként a szükséges helyre csavarozva, vagy apró részekre darálva és forgácsként behelyezve. A saját csonthoz szintetikus csont is keverhető.

A csontpótlásra leggyakrabban a hiányzó felső rágófogak területére történő implantáció esetén van szükség. Ilyenkor az arcüreg alatti elvékonyodott csontlemezt ( lehet 2-3 mm vékonyságú is) kell megvastagítani csontpótlással, hogy a behelyezésre kerülő implantátumok ne az arcüreg „levegőjébe” lógjanak, hanem az arcüreg nyálkahártyáját felemelve (szinusz lift) a csontlemezt szintetikus csonttal vagy szintetikus és saját csont keverékével megvastagítjuk. Megvastagítás után a csontlemez már legalább 10-15 mm vastag lesz, így az ide behelyezett legalább 10mm hosszú implantátum részben a saját csontban, részben a pótolt csontban helyezkedik el.

Piezo sebészet (betört gyökerek, fogak eltávolítása, csontátültetés, csontműtétek ultrahangos piezo sebészettel)

A piezoelektromos technika lehetővé teszi, hogy a beavatkozást végző orvos az alap felhasználásban csont megmunkálás esetén megfelelő hosszúságú és mélységű vágást végezzen. Ezt a különböző szögekb en hajlított és kontrahajlított titán valamint gyémánt borítású végekkel lehetséges elvégezni.

Ezen speciális sebészi eszköz különlegessége, hogy a teljesítménye háromszor nagyobb, mint a hagyományos ultrahangos készülékeké. Ezért a mineralizált csont preparációjára jól és hatékonyan használható. Akár az állcsontgerinc expanziója (keskeny csontgerinc tágítása) során a piezoelektromos energia erős és hatásos sebészi eszközként szinte traumamentes csontvágást tesz lehetővé. Így tehát a fogatlan állcsontgerinc expanziója a csontminőségtől függetlenül is elvégezhető, még a nagyon mineralizálódott állcsontgerinc esetében is.

Hasonlóan különlegesen előnyös a kényes anatómiai strukturák közelében végzett beavatkozások esetén történő alkalmazása, sinus lift végzésére valamint idegek, üregek szomszédságában.

Az eljárás alkalmazása az eltelt utóbbi években egyre szélesebb körűvé vált. Már nemcsak a szájsebészet, hanem az implantológia területén is bevonult a mindennapok gyakorlatába. A piezosebészettel asszisztált dentoalveolaris sebészet, parodontológia, orthodontia, endodontia, cariológia révén pedig tovább nőtt a lehetőség a gyakorlati fogorvosi praxisban való felhasználására. Már az egyszerű fogeltávolítást is megkönnyíti, így érdemes a használata a mindennapi praxisban.

Íny és fogágy lézer beavatkozások (tasakműtétek, ínynövedékek eltávolítása, íny kontúrok alakítása stb.)

A sebészi lézerek alkalmazása jelentős változásokat hozott az íny és a fogágy betegségeinek, elváltozásainak kezelésében. Az ínysovadás következtében létrejött tasakok elsősorban dióda lézerrel, zárt technikával az íny kinyitása nélkül sikeresen kezelhetőek. Ha nagyon előrehaladott a csont hiány keltkezése, akkor nyilt műtéttel a lézer segítségével a baktériumokkal zsúfolt tasakok felszíneit decontaminálhatjuk (sterilizálás) lézerrel és megfelelő technikák segítségével a hiányzó csont is részben pótolhatóvá válik.

Az íny túlzott növekedése, burjánzása esetén akár széndioxid lézerrel, akár dióda sebészi lézerrel a felesleges vagy zavaró részek vérzés és hegesedés nélkül eltávolíthatóak. A túlságosan lenőtt íny kontúrjait meg tudjuk változtatni, az ideálishoz hasonló inylefutás kialakítására lehet törekedni. Zavaró asszimetriák, nem esztétikus növedékek, az ínyen kialakult kisebb-nagyobb daganatok eltávolítására a lézerek kifejezetten alkalmasak.

altatás gáspár dentalAltatásos műtétek- komplex műtétek és teljes fogászati rehabilitáció

Az ambuláns szájsebészetben-fogászatban vagy az egynapos sebészet keretei között egyes esetekben (elsősorban amikor a páciens ezt kéri) a beavatkozásokat altatásban is el lehet végezni. Az altatáshoz szükséges feltételek a Gáspár Medical Centerben rendelkezésre állnak: modern altató berendezések, beteg állapotkövetésére szolgáló monitorok, 3 műtő, aneszteziológus orvosok és asszisztensek, megfelelő modern kézi és gépi műszerezettség, kórtermek, intenzív megfigyelés feltételei.

Az altatás ideje alatt többféle beavatkozás egyidejű elvégzésére van lehetőség. Így lehetséges fogak eltávolítása, tömések, gyökérkezelés végzése, koronák előkészítése, implantátumok behelyezése, korrekciós műtétek elvégzése.

Egyes esetekben indokolt esetben lehetséges teljes fogazati rehabilitáció elvégzése.

fogpótlás gáspár dentalA hiányzó fogak pótlására a technikai eszközök és az egyre modernebb módszerek segítségével egyre tökéletesebb megoldások állnak rendelkezésre. A fogbeültetés vagy más néven implantológia, nagyon sok fogát elvesztett páciens esetén tudja visszaadni a „saját fog” érzését.

Az implantátum beültetéséhez megfelelő mennyiségű csontra van szükség, illetve ha az nem elegendő, akkor különböző módszerekkel a csont pótlásával teremthet az orvos lehetőséget arra, hogy a behelyezésre kerülő implantátumok (műgyökerek) kellően stabilan rögzüljenek az állcsontokban.

Az implantáció alapfeltételei között szerepel a szájüreg, fogazat előzetes kezelése, előkészítése, hogy a lehető legjobb feltételek között lehessen a műgyökereket behelyezni és azok csontosodási időszakára a feltételeket biztosítani. Így fontos a panoráma röntgenfelvétel elkészítése, majd a tervezés, a szükséges fogászati előkészítő kezelések elvégzése (fogkövek eltávolítása, ínykezelés, tömések stb.). Különösen fontos az ínysorvadás, az ínytasakok megfelelő hatékony kezelése, mert ezekben tömegesen fordulnak elő gyulladást okozó mikrobák és eltávolításuk nélkül helyi, szájüregi valamint általános szervezeti gyulladásforrások, gócok vannak jelen. Ezek számos komplikáció és sikertelenség forrásai.

A szájüreg és a fogazat megfelelő kezelését (szanálását) követően az elkészített tervnek megfelelően kerülhet sor a fogbeültetési műtétre. Ennek során általános esetben az íny felnyitása, majd fúrókkal a csontba csontágy kialakítása történik, ahová az implantátumok becsavarásra kerülnek. Mindezt injekciós érzéstelenítésben, gyakorlatilag teljesen fájdalmatlanul lehet végezni. Egyszerre több implantátum behelyezése is elvégezhető, általában vagy az összes alsó vagy az összes felső egy alkalommal elhelyezhető. A lágy rész sebet varratokkal egyesítjük, melyeket egy hét múlva távolítunk el. Az implantátum típusától és a csont állapotától függően típusos esetben a felső fogsorban 4 hónap, az alsóban 3 hónap csontosodási időt tartunk be a biztonságos eredmény eléréséhez, amikor végleges koronákat vagy hidakat tudunk az implantátumokra rögzíteni. Addig ideiglenes fogpótlást készítünk a páciens részére.

Az implantátumokra épített fogpótlások rendszeres otthoni és 3-6 havonta rendelői professzionális gondozást igényelnek. Az implantátum gyártó cégek 10-20 éves, esetenként egy életre szóló garanciája csak ebben az esetben érvényes.

állapotfelmérés gáspár dentalA páciensek esztétikai és funkcionális elvárásai a lehető legkisebb beavatkozással a lehető legtökéletesebb fogtömést igénylik. Az esztétikai fogászat ennek az elvárásnak szeretne megfelelni. A tömések anyaga ma már porcelán vagy műgyanta bázisú anyag, melyekből a fog színével harmonizáló, hosszú távon jól funkcionáló tömés készíthető. A fehér (kompozit) tömés teljesen fogszínű, fényre kötő tömőanyagból készül. Kisebb és közepes szuvasodások ellátására alkalmazható mind az elülső, mind a rágófogakban. Az amalgámot tökéletesen kiváltja, az amalgám töméseket indokolt egy idő után fogszínű kompozitra cserélni.

fogszabályzás gáspár dentalMinden szülő azt szeretné, hogy gyermekének nemcsak szép, hanem szabályos állású fogai, valamint arányos, harmonikus arca és gyönyörű mosolya lenne. A fogazati rendellenesség funkcionális, esztétikai és pszichés zavart is okozhat.

Csak a szabályos és hiánytalan fogsor teszi lehetővé a fogazat könnyű tisztulását és az egyszerű szájhiginét. A torlódott fogazatban fokozott a lepedék megtapadása, amely a fogszuvasodás és fogágypusztulás melegágyát jelentik. A szabálytalanul záródó fogsor egyes fogak túlterhelődését és állkapocsízületi problémát okozhat.

A fogszabályozásnak nincsen felső korhatára, természetesen az életkori sajátosságok befolyásolják a kezelés menetét. Új módszereknek köszönhetően 30-40- 50 évesen is szabályozhatjuk fogainkat és szebbé tehetjük mosolyunkat.

Természetesen az életkori sajátosságok befolyásolják a kezelés menetét. Legyen szó bármelyik korosztályról a kezelés során a tökéletes funkció és esztétikum elérésére törekszünk.

A felnőttkori fogszabályozás számos ok miatt eltér a növekedésben lévő gyermek kezelésétől. A fogmozgatás felnőttkorban ugyan valamivel lassabb, viszont a betegek jobb kooperációjának köszönhetően a kezelési idő nem hosszabbodik számottevően. Az internet elterjedésének köszönhetően a páciensek is sokkal tájékozottabbak, így sokkal többet tudnak kérdezni a kezelés menetéről az új módszerek lehetőségeiről, illetve sikereiről. Ezért igen nagy hangsúlyt kell fektetni a kommunikációra.

Fontos tényező a különböző állkapocsízületi problémák figyelembevétele (állkapocs-kattogás), előrehaladott fogágybetegség, foghiányok, fogpótlások (hidak, koronák) megléte. Gyakori kérdés, hogy lehet-e koronával ellátott fogat szabályoztatni. A válasz igen, de a kezelés megkezdése előtt ellenőrizni kell, hogy van-e a korona alatt szuvasodás, fogágyelváltozás, amit előtte kezelni kell. Ilyenkor célszerű a fogszabályozás idejére ideiglenes koronát készíttetni, különösen ha a kezelés után fogait fehéríttetni szeretné érdemes csak utána kiválasztani a fogpótlás színét.

A héj olyan “koronának” képzelhető el, mely rendkívül vékony és csak a fog elülső felszínét borítja. A teljes porcelán héj a kisebb formai hibák, elszíneződések, esztétikai hibák esetén ajánlható. A porcelán héj az esztétikai fogászat legelegánsabb vívmánya. Gondos tervezést, precíz fogelőkészítést kíván meg az orvostól és tökéletesen esztétikus munkát a fogtechnikustól. A ráfordított munka és energia azonban megtérül – csodálatosan ragyogó, természetes hatású gyönyörű fogakat nyerünk. Természetesen nem elhanyagolható, hogy mindehhez nem kell az egész fogkoronát lecsiszolni, eltávolítva ezzel rengeteg értékes foganyagot, csupán a fog látható, elülső felszínének megmunkálására van szükség.

fogfeherites

Az egy fog hiánya esetén, annak pótlása ma már megoldható a határoló fogak teljes lecsiszolása nélkül, koronák, hagyományos hidak nélkül. Az eljárás minimál invazív, ami azt jelenti, hogy a lehető legminimálisabb foganyag feláldozásával jár. A modern technológia titka a nagy teherbírású merevítőrostokban rejlik. A merevítőrostok segítségével elkészített fogművek ellenállnak a rágáskor, illetve őrléskor fellépő nagy erő behatásoknak is. A foghiányt határoló fogakban kis üregeket alakítunk ki, illetve az ott levő tömést alakítjuk át. Az üregek kialakítása után precíziós szituációs lenyomatot veszünk. A fogtechnikus elkészíti az inlay hidat, ami pótolja a hiányzó fogat és két kis fülszerű nyúlvánnyal illeszkedik a szomszédos fogakba. Az inlay hidak nagyon pontos széli záródásúak és tartósak. A fémmentes fogpótlás tökéletesen esztétikus, még közelről sem látszik, hogy nem saját fogakról van szó. Kíméletes és nagyon szép eredményt adó eljárás.

Amikor esztétikus töméssel vagy betéttel (inlay, onlay) már nem állítha tó helyre a fog eredeti alakja, formája, a fogat lecsiszoljuk, és hagyományos koronával fedjük. A preparált, lecsiszolt fogcsonkról lenyomatot veszünk, amely alapján a fogtechnikus elkészíti porcelán koronát.

Hidakat abban az esetben készítünk, amikor egy vagy több eltávolításra került fogat szükséges pótolni. A koronák és hidak anyaga nagyon sokféle lehet. A tradicionális fém-kerámia hidak és koronák mellett készíthetünk arany-kerámia, nikkelmentes fém-kerámia, titánium-kerámia, vagy fémmentes cirkónium anyagokból is.

Abban az esetben, amikor a fogsor hátsó részén kell két-három fogat pótolni, a fogászati implantátumokra rögzített híd jelenti az egyetlen nem kivehető pótlási lehetőséget. A hagyományos fogsorok nem képesek ugyanezt a stabilitást vagy használhatóságot biztosítani. Speciális korona és híd így nemcsak saját fogakra készíthető, hanem a hiányzó fogak helyére beépített implantátumokra is.

Világszerte divatos a fogékszer, mely főleg fiatal hölgyek mosolyának díszítésére szolgáló apró ékszer. Kedvesen, vidáman, esetleg szexisen megcsillanó kis strasszkő, vagy egyéb nemesfémből készített apró forma, melyet általában a felső metszőfogakra vagy a szemfogra ragasztunk. A fogékszer felhelyezéséhez nem kell előkészíteni vagy megfúrni a fogzománcot. Az apró ékszert egyszerű, a fogászat más területein is használt, ilyen célra kialakított ragasztóval illesztjük a helyére. A fogékszer általában fél évig marad a helyén, az időtartam függ az ékszer elhelyezkedésétől, a páciens táplálkozási szokásaitól, illetve esetleges harapási rendellenességeitől. Ha a páciens időközben megunja, könnyedén eltávolítható, vagy más formára cserélhető. A fogzománcot nem károsítja, semmi sem oldódik ki a szájban belőle.