• Bejelentkezés: +36 30 513 5853 • recepció: +36 30 328 6337 • info@gasparmed.hu • H-P: 8:00 - 20:00

A FOGKŐ

Mit érdemes tudni a fogkőről?

A fogkő kikeményedett ételmaradék, a fogakon levő lepedékből keletkezik. Nagy mennyiségű baktérium szaporodik a plakkban, a lepedékben és egy idő után kőkeménnyé válik. A fogkő már olyan kemény és olyan erősen tapad a fogak felszínéhez, hogy fogkefével nem lehet eltávolítani, csak fogorvosi rendelőben, professzionális szájhigiénés kezelés során, ultrahangos, vagy egyéb eszközökkel lehetséges.

A pár napja a fogak közt pangó ételmaradék még nem fogkő, hiszen egy alapos fogmosással eltüntethető. A fogkő ott képződik elsődlegesen, ahol a nyálból több ásványi anyagot tud magához vonzani. Ezért elsősorban a felső oldalsó fogak külső felszínén, és az alsó elülső fogak belső, nyelv felőli részén képződik először. Ezeken a területeken van a száj nyálmirigyeinek a beömlőnyílása. Itt a legtöményebb a nyál ásványi anyag tartalma, hiszen még nem tudott felhígulni.

A fogkő a keménysége miatt fogkefével már nem, vagy csak alig távolítható el. Egy élesebb, erősebb műszer kell a lepattintásához. Folyamatosan nő, egyre nagyobb és kiterjedtebb lesz, elképzelhetjük, hogy ezzel párhuzamosan a baktériumok száma is mekkora lehet! A fogkő folyamatosan irritálja a fogínyt és vérzést provokál. A fogíny visszahúzódik és a csont is elkezd pusztulni. Eleinte fogmosáskor figyelhető meg ínyvérzés, majd a fogkő nagyobbodásával spontán is vérezni kezd a fogíny. Ínytasak alakul ki, a csont felszívódása megindul, mely a fogak meglazulásához vezet.

FONTOS TUDNI: A “fogkőeltávolító” fogkrémek semmit sem érnek, ha már súlyos fogköves állapotban van a száj. Ráadásul ezek a termékek a fogfelszínt is karcolhatják. Ezeket a fogkrémeket semmiképpen nem ajánlatos használni ebben a stádiumban.

14730035_xxl

A fogköveket csak a szájhigiénikus vagy a fogorvos tudja hatékonyan eltávolítani!

19362886_xxl

A fogíny alá is betelepedve a fogkő a fog és az íny között rést okoz, tasakot nyit meg. Ebben a tasakban az ételmaradék mellett baktériumok milliói találhatóak. A baktériumokból távozó toxikus anyagok a fogat tartó csont (fogágy) felszívódásához és a fog meglazulásához vezetnek. A tasakból a baktériumok és azok toxinjai a tasak hámsejtjein keresztül bejutnak a véráramba és így a szervezet távoli részeire is. A fogaktól távol, az érfalon megtapadnak és ott súlyos gyulladást, majd másodlagos betegséget válthatnak ki.

A fogköveket kézi és gépi műszerekkel is eltávolíthatják. A kézi műszerek élesek és különböző irányban hajlítottak. A fogkövet lepattintják, lekaparják a fogakról. Egy másik kézi műszerrel a maradékot távolítják el, lesimítják a fogfelszínt.

A gépi fogkő eltávolítóknál a működő véget valami rezegteti. Ezt a rezgő véget a fogkőhöz érintve, a fogkő lepattan. A víz a rezgő vég hatását erősíti fel. A képen látható, hogy a rezgés nagyon kismértékű (a vízcseppek nagyon kicsik). A rezegtetés történhet egy piezokristállyal, tekerccsel, levegővel és még sok minden mással. A működő vég 20kHz körüli frekvenciával rezeg. A fogkövek következményes ínygyulladást, ezen keresztül ínytasak képződést, a fogakat tartó csont felszívódását és a fogak meglazulását okozzák. Ma már a fogínytasakok is hatásosan kezelhetők speciális 0,2 mm vékony üvegszálon keresztül vezetett lézersugárral.

A szájhigiéniai kezelés rendszeressége fontos!

Évente 2-4 alkalommal elvégzett alapos, íny alatti fogkő-eltávolítás biztosítja a fogak meglazulásának és elvesztésének megelőzését.
Ne feledje, hogy a 30 év felettiek döntő része már ínytasakokkal rendelkezik, ahonnan egyenes út vezet a fogak elvesztéséhez!